19.11.2018 – Vuoden 2018 positiivisin raisiolainen on Pauliina Luukkala

Hyväntuulinen ja sydämellinen Pauliina Luukkala on asunut Raisiossa vasta viitisen vuotta, mutta silti hänet tunnetaan kaupungissa jo hyvin. Viime kesänä raisiolaislasten ja -nuorten hyväksi järjestetyn Reilu Fiilis -tapahtuman myötä viimeistään hänen kasvonsa tulivat tutuiksi.

RAISIO. Seutusanomien Raisio-viikolla järjestämässä äänestyksessä vuoden 2018 positiivisimmaksi raisiolaiseksi valittiin fysioterapeutti Pauliina Luukkala. Viikon aikana annettiin yhteensä 408 ääntä, joista Luukkala sai 36 %.

Ammattinsa vuoksi hänet tunnetaan hyvin raisiolaisessa urheilumaailmassa, sillä hän toimii fysiikkavalmentajana monen lajin harrastajille. Tällä hetkellä hän valmentaa muun muassa Raisiossa kovassa nousussa olevan lajin eli amerikkalaisen jalkapallon pelaajia.

Viitisen vuotta Raisiossa asunut Luukkala syntyi Turussa vuonna 1990. Positiivinen elämänasenne on ollut hänessä lapsesta asti.

– Muistan, että koulussa jo voitin sellaisen hymytyttöpatsaan. Positiivisuudella jaksaa eteenpäin ja kai se pienestä saakka näkynyt urheiluhulluus vain lisää sitä, hän naurahtaa.

Hänen oma lajinsa on aikanaan ollut joukkuevoimistelu.

– Aloitin 2-vuotiaana äiti–lapsi-jumpasta ja siitä sitten siirryin joukkuevoimistelun pariin ja lopulta valmentamaan ja tuomarihommiin. Koulun kautta siirryin valmentamaan jääkiekon puolelle, nimenomaan lajin ulkopuolisia treenejä, hän taustoittaa.

Ulkona liikkuminen auttaa mielialaan, jooga stressinhallintaan

Nykyään Luukkalan harrastuksiin kuuluu lenkkeilyä, joogaa ja kuntosalilla käyntiä.

– Ja nyt meillä on isän kanssa uusi yhteinen harrastus. Käymme kerran viikossa pelaamassa sulkapalloa. Se on meille hyvää isä–tytär-laatuaikaa, Luukkala lisää.

Nykyään musiikki saa Luukkalan helposti hyvälle tuulelle – samoin ystävät ja perhe.

– Perheeseeni kuuluu vanhemmat ja kolme vuotta vanhempi isosisko. Hänellä on kolme lasta, joiden kanssa puuhatessa riittää vauhtia ja vaarallisia tilanteita, Luukkala hymyilee.

Myös urheilu on edelleen yksi tärkeä energiaa tuova voima hänen elämässään.

– Etenkin ulkona liikkkuminen vaikuttaa paljon mielialaan. Se on ihan tutkittu juttu, että jo 20 minuuttia ulkoilua auttaa, Luukkala toteaa.

Paras stressinpoistaja hänelle on jooga.

– Erityisesti tuossa keväällä, kun järjestimme Reilu Fiilis -tapahtumaa ja tekemistä riitti, niin maanantai-illan joogatunti oli tosi tärkeä. Sen jälkeen jaksoi aina taas paljon paremmin, hän kertoo.

Fyysistä ja henkistä hyvinvointia

Fysioterapeuttina Luukkala on tottunut antamaan paitsi fyysistä myös henkistä valmennusta. Fysioterapeutti kertoo kyllä, mitä tulee tehdä, mutta asiakkaan täytyy itse jaksaa ne harjoitteet hoitaa.

– Kyllä tässä aina keskitytään kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Esimerkiksi niska–hartiakipuihin tuntuu olevan syynä usein stressi ja ja väsymys. Jos on kauhea stressi, ihminen voi olla koko ajan yleisesti jännittyneessä tilassa ja se aiheuttaa kipuja. Kipujen kanssa eläminen sitten taas lisää jännitystä entisestään, Luukkala selittää.

Kaikki tietävät, että henkiseen hyvinvointiin auttaa riittävä uni, terveellinen ruokavalio ja sopiva määrä liikuntaa ja ulkoilua. Mutta Luukkala antaa vielä yhden vinkin.

– Muista ottaa itsellesi aikaa ja nauttia siitä. Jos tekee ensin työpäivän ja sitten käy äkkiä salilla ja menee siitä vauhdilla hoitamaan kotia ja lapsia, niin salilla käyminenkin voi muuttua suorittamiseksi. Kannattaa aina salillakin kuunnella itseään ja tehdä sitä, mikä tuntuu hyvältä sen sijaan, että tuijottaa koko ajan kelloa ja laskee toistoja. Näin ehkä muistaa paremmin, että tämä on nyt sitä mun omaa aikaa, jonka olen valinnut, Luukkala ohjeistaa.

Lisäksi ulkoilun määrää ei voi korostaa liikaa.

– Jos tekee työpäivän sisällä, kannattaa miettiä, meneekö sitten salille jatkamaan päivää sisätiloihin, vai kannattaisiko mieluummin viettää se aika ulkona. Se ulkoilma tekee oikeasti ihmeitä, Luukkala lupaa.

Janica Vilen (Turun Seutusanomat, 7.9.2018)